MGM STANDART ŞARTNAME NO 113/1984

Yer altı maden ocakları

Alev sızdırmaz, cıvatalı, fişli

KABLO BİRLEŞTİRİCİ VE ADAPTÖRLERİ  (0,6 – 3,3 KV, 200 – 300 A)

 

Bu şartname yetkili otorite E.T.K.Bakanlığı MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Alevsızdırmazlık Test İstasyonu Müdürlüğünce  Yayınlanmıştır

 

 Yer altı maden ocakları galeri ve tünlerde enerji dağıtımında kullanılan zırhlı kabloları birleştirme ve cihazlara girişi sağlayan alev sızdırmaz, cıvatalı, fişli kablo birleştirici ve adaptörlerin dizayn imalat ve testlerini kapsayan bu şartname TSE tarafından özel standart çıkarılıncaya ve/veya bu şartnamenin yenisi yayınlanıncaya kadar geçerlidir.

     Bu şartnameye göre imal edilecek birleştirici ve adaptörlerin (MGM 113) olarak markalanabilmesi için imalatçı firma numunelerinin test edilerek Genel Müdürlüğümüzce onaylı ALSz sertifika ve imal lisansına sahip olması gereklidir.

     Konu ile ilgili müracaat test sertifika ve lisans işlemleri aşağıda adresi belirtilen kuruluşumuzca yürütülecektir.

     T:C

     Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı      Maden İşleri Genel Müdürlüğü

     ALEV SIZDIRMAZLIK TEST İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ

     TTK İşgüvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı Çınartepe Mahallesi Bülent Ecevit Caddesi No: 249   ZONGULDAK

  

MGM STANDART ŞARTNAME NO:113/1984

 

Yer altı maden ocakları için Alevsızdırmaz, cıvatalı, fişli

KABLO BİRLEŞTİRİCİ VE ADAPTÖRLERİ

(0,6-3,3 KV-200-300A)

 

1-KAPSAM

Bu şartname; yer altı kömür ve diğer maden ocaklarında MGM 109, MGM111, MGM112 şartnameleri ile belirlenen kabloları birleştirmede cihazlara girişlerde üç adet kontak tüp ve fişli, cıvatalı çözülebilir alev sızdırmaz birleştirici başlık adaptörleri kapsamaktadır.

0,6-3,3 KV çalışma gerilimli,200-300A çalışma akımlı olan bu birleştiricilerin kablo iletken irtibat hücreleri ziftli kam puntlu ve hava boşlukludur.

2-TARİFLER

     2.1-KABLO BAŞLIKLARI

     Kablonun sonunda kabloyu tutan çıkış kontaklarına kablo iletkenlerinin elektriksel bağlantısını sağlayan çalışabilir kapalı kutulardır.

     2.2 ALSz CIVATALI KABLO BİRLEŞTİRİCİLERİ

     Elektriksel iletimi kontak tüp ve fişlerle sağlanan, arada su geçirmez lastik contası bulunan cıvata ile birleştirilen TS 3380 ALSz standartlarına uygun iki adet alev sızdırmaz kablo başlığıdır.

     2.3-KABLO GLENDİ

     Kablonun tipine göre bir kutuya, cihaza ve ya kablo başlığına girmesini zırh telleri ile elektriksel ve mekaniksel olarak tutturulmasını korunmasını sağlayan çözülebilir metal kutucuklardır.

     2.4-ADAPTÖR

    Kablo başlık ve birleştiricilerinin cihazlara bağlanmasını sağlayan ara elemanlardır.

     2.5-MUHAFAZA VE YALITKAN PARÇALAR

     Kablo birleştirici ve adaptörlerde elektriksel yalıtkanlığı sağlayan, bunların cıvata ile birleştirilmesinde alev sızdırmazlık özelikleri olan koruyucu muhafızlardır.

 3-GENEL YAPI

     3.1- KABLO GİRİŞLERİ

     Başlık birleştiricilerin kablo giriş ve ilikten irtibat fişleri, 120mm² iletken kesitli esnek hareketli, 150mm² sıkıştırılmış iletken kesitli zırhlı kablolara uygun olmalılar.

     3.2-MEKANİK DAYANIM

     Kablo birleştirici adaptörlerin yalıtkan parçaları, muhafazaları, dış elemanları; birleştirme, ayırma ve normal çalışmada 1. gurup ağır darbe koşularına dayanıklı olmalıdır.

     3.3-ALEV SIZDIRMAZ MUHAFAZA

     Alev sızdırmaz muhafazalar, yalıtkan parçalar TS 3380 (TS EN IEC/ISO 60079-1) ,3385 (TS EN IEC/ISO 60079-7) ALSz standartları ve ALSz yönetmeliğine uygun olmalıdır.

     3.4-YALITKAN PARÇALAR

     Birleştirici ve adaptörlerde kulunlan yalıtkan parçalar nem çekmeyen zamanla deforme ve yanıcı özeliği olmayan çizelge:1 deki değerleri sağlayan fenolik esaslı reçine ve plastik malzemeden kalıplanarak yapılacaktır. Faz-faz, faz-toprak arası sürünme ve atlama mesafeleri çizelge ve resimlerde belirtilin değerlerden az olmamalıdır.

     Kalıplanmış yalıtkan parçalar 120 +- 5ºC sıcaklıktaki fırında 24 h bekletip fırın dışı ortam sıcaklığına düşürüldüğünde yüzeylerde çatlama bozulma ve deformasyon olmamalı ve boyutlarda orijinal ölçülere nazaran %0,25 den fazla değişim olmamalıdır.

     3.5-MUHAFAZALAR

     Birleştirici ve adaptörlerin dış muhafazaları demir harici metallerle zamanla paslanmaz, çürüme, delinmez uygun demir birleşiklerinden yapılabilir.

     İçerisinde toplam %15 den fazla alüminyum, titanyum, magnezyum ve toplam %6 dan fazla magnezyum, titanyum karışımı olan alışımlar ile bunları ihtiva eden kaplama ve boyalar muhafaza ve parçalarında kullanılmaz. Bu kısıtlamalar bu malzemelerle paslı çelik ve demirin sürtme neticesi patlayıcı ortamda çıkaracağı kıvılcım tehlikesi için konmuştur.

     Birleştirici ve adaptörlerin ALSz cihazlara girişini sağlayan ve cihaz üzerinde özel şekillendirilmiş adaptör parçalarının muhafazaları ALSz cihaz malzemesinden yapılabilir.

     Kablo birleştirici muhafızları bakır toprak irtibatını bağlamaya müsait olmalıdır.

     Dört damarlı kablo birleştirici muhafaza içinde dördüncü damar için irtibat tertibi bulunmalıdır.

     2.6-KONTAK TÜPLERİ

     Kontak tüpleri en az 70 Brinell sertliğinde pirinç, fosfor, bronz, orta sert bakır ve diğer uygun metallerden yapılmalıdır. Tüp ve pim devamlı surette iyi bir elektriksel temas sağlamalıdır. 20 ºC deki özdirenci 11 mikroohm cm den büyük olmamalıdır. Kontak tüplerinin kapanmasını sağlayan yay pim çıkarıldığında tüp iç çapını 200 A likte 2,8 mm 300 A likte (15,4-15,7) mm de tutacak ölçü ve özelikte olmalıdır.

     3.7-KONTAK PİMLERİ

     Kontak pimleri en az 70 Brinell sertliğinde orta sert bakır veya uygun metalden yapılmalı 20 ºC deki özgül direnci 11 mikro ohm cm den büyük olmamalıdır. Kontak tüp, pim, ölçü ve toleransları Şekil:1 de verilmiştir.

     3.8- LASTİK CONTA

     Kablo birleştirici ve adaptörlerin metal-metal temaslı cıvata bağlantılarını bozmayacak şekilde araya kontak tüp, pim ve izolatörleri suda koruyan lastik contalar kullanılacaktır. 55-65 sertliğinde siyah renkli esnek izolasyon lastiği PCP veya benzeri malzemelerden şekil:2 deki ölçülere göre yapılacak ve sıkıştırılması en fazla %15 olacaktır.

     3.9-BAĞLANTILAR

     İletken kontak tüpü bağlantıları çalışma sıcaklık değişimi ve sarsıntılara dayanıklı olmalıdır. Adaptör irtibat iletkenleri lehimle kaynaklanabilir. İrtibatlarda dörtten az sıkıştırma vidası kullanılmamalıdır.

     3.10- AYIRMA ÇIKINTILARI

     Kablo birleştirici ve adaptörlerinde ayırma işlemi için metal muhafazalar üzerinde cihaz eleman ve ALSz yüzeylerinin bozulması için ayırma çıkıntıları bulunmalıdır.

 4-BOYUTLAR

     4.1- PARÇALAR

     Kablo birleştirici, adaptör, izolatör ve kömür kapaklarla ilgili boyut ölçü ve toleransları akım ve gerilime bağlı olarak çizelge ve şekillerde verilmiştir.

     4.2- ELEKTRİKSEL ATLAMA VE SÜRÜNME MESAFELERİ

     Faz-faz ve faz-toprak arası atlama sürünme mesafelerinin en az değerleri gerilime bağlı olarak çizelge:2,3 de verilmiştir.

     4.3-CİVATALAR SAPLAMALAR

     Cıvata ve saplamaların mekanik özelikleri TS 3380 standart isteklerini karşılamadadır. 3300 volt kadar başlık ve adaptörleri birleştirmek için dört adet cıvata kullanılmalıdır.

     4.4- KABLO GLENDLERİ

     Kablo başlık ve birleştiricilerin girişlerinde kabloyu tutan, zırhlı sıkan ve elektriksel teması sağlayan glendler bulunacaktır. Kablo zırh altı çapına bağlı olarak glend zırh sıkma konik parçası, tespit cıvata ve en az zırhlı kayma yük değerleri çizelge 4 de verilmiştir.

 

5-TESTLER

     5.1-ALSz SERTİFİKA VE TİP TESTLERİ

     Tip testleri kablo birleştirici adaptör glend ve birleşenleri üzerinde bu şartname ALSz yönetmelik,TS3380 ve ALSz standartlarına esas alınarak ALSz  test istasyonunca ve/veya test yetkilisinin uygun göreceği kuruluşlarda yapılacak tüm inceleme kontrol ve testleri kapsar.

Bu şartnamede belirtilen hususlar ile madenlerde çalışılacak teçhizatla ilgili belirtilmeyen inceleme ve testlerin yapımı test yetkilisinin inisiyatifindedir.

     5.1.1-200A Teçhizat Isınma Testi

     Kompunt doldurulmuş 95 mm² iletken kesitli 1,8 metre boyunda PVC yalıtkan kılıflı zırhlı kablolu kontak pim ve lastik contası takılmış iki kablo birleştiricisi cıvatalarla sıkılacaktır.

     Kablo glendinden 0,9 uzağı damar iletkenine, kontak tüpü iletken bağlantı ve fiş temas noktalarına sıcaklık ölçümü için termokupul veya eşdeğer elemanlar yerleştirilecektir.

     Kablo damarlarında başlık ve adaptörlerden akım kararlı sıcaklığa erişilinceye kadara geçirilecek sıcaklıklar ortam sıcaklığı dikkate alınarak kaydedilecektir. Erişilecek kararlı sıcaklık, değişimin 1 ºC / h olduğu sıcaklıktır.

     Karalı sıcaklıkta ölçülen başlık elemanlarındaki sıcaklık kablo iletkeninde ölçülen sıcaklıktan fazla olmamalıdır.

     5.1.2- 300A Teçhizat Isınma Testi

    Kamput doldurulmuş 150 mm² iletken kesitli 1,8 metre boyunda PVC yalıtkan ve kılıflı zırhlı kablolu kontak pim ve lastik contası takılmış iki kablo birleştiricisi cıvatalarla sıkılacaktır.

     Kablo glenden 0,9 metre uzağı damar iletkenine, kontak tüpleri iletken bağlantı ve fiş temas noktalarına sıcaklım ölçümü için termo kupul  veya eşdeğer elemanlar yetiştirilecektir.

     Kablo damarlarında, başlık ve adaptörlerden 300 A 50 hz akım geçirilerek belirtilen noktalardan ortam sıcaklığında dikkate alınarak kararlı sıcaklığa erişilinceye kadar ölçmeler yapılacak ve kaydedilecek.

     Kararlı sıcaklıkta birleştirici adaptör kontak elemanlarında tespit edilen sıcaklıklar kablo iletken sıcaklığından fazla olmamalıdır.

     5.1.3- Yüksek gerilim testi

     Başlık birleştirici ve adaptörlerde her bir kontak tüpü arasına, her bir kontak tüpü ile metal muhafazalar arasına aşağıda değerleri verilen 25-100hz lik yüksek gerilim 1 dk süre ile tatbik edilecek ve uygun ölçü aletleri ile gerilim gözlenecektir. Tek kutuplu test transformatörünün toprağı söz konusu teçhizatın metal kısımlarına bağlanmalıdır.

                      Çalışma gerilimi                                    Test gerilimi

                 __________________                         ________________

                                660 volt                                        4000 volt

                               3300 volt                                       7500 volt

     5.2- RUTİN TESTLER

     Sertifika sahibi firma imal etiği her bir teçhizata lisans sınırlayıcı şartlarında belirtilen kontrol ve testlerinin yapmanın yanı sıra 5,1-3 de belirtilen yüksek gerilim testini rutin olarak yapacak kontrol ve test neticelerini firma bünyesinde yazılı olarak belgeleyecektir.

6-MARKALAMA

     ALSz sertifikalandırılmış her bir cihaz metal muhafazası üzerine aşağıda belirtilen kolayca okunabilir ve bozulmaz tipten markalanacaktır.

-         Sertifika sahibi imalatçı, satıcı firma tanıtması, marka,

-         Çalışma akımı ve gerilimi,

-         Bu şartname numarası,

-         ALSz onay işareti,

-         ALSz sertifika numarası,

-         Gerilim ikazı, kompunt ikazı.

7-ALSz SERTİFİKA MÜRACAATI

     Bu şartnameye göre dizayn edilmiş cihazların ALSz sertifika müracaatları 19,9,1973 gün ve 14660 sayılı resmi gazetedeki ALSZ yönetmeliğinin teknik hususları yerine getirilerek yapılmalıdır.

Çizelge:1 İZOLASYON MALZEME DEĞERLERİ

BÜYÜKLÜK

DEĞER VE BİRİMİ

Elektrik dayanımı (en az)90ºC

Yüzeysel direnci   (en ez)

Hacimsel direnç    (en ez)

Kopma kuvveti      (en az)

Darbe kuvveti        (en ez)

Su emmesi             (en fazla)

6 KV/mm

109

1013  Ω/cm

34 N/mm²

10 kj/m²

50 mg

 

Çizelge:2 (en ez) ELEKTİRİKSEL MESAFELER (havada)

Sembol

Mesafeler

0,6

KV

3,3

KV

6,6

KV

 

A

B

C

D

 

 

Faz-faz arası

Faz –toprak

Faz-faz sürünme

Faz-toprak sürünme

Mm

19

19

25

19

Mm

50

50

76

70

Mm

89

63

146

89

 

Çizelge:3 (en ez) ELEKTİRİKSEL MESAFELER (kompuntta)

Sembol

Mesafeler

0,6

KV

3,3

KV

6,6

KV

 

E

F

G

H

 

Faz-faz arası

Faz –toprak

Faz-faz sürünme

Faz-toprak sürünme

Mm

12,5

12,5

19,0

12,5

Mm

19

12,5

38

25

Mm

25

19

63

32

 

Çizelge:4 KABLO GLEND DEĞERLERİ

Zırh altı kablo capı

mm

Zırh sıkma boyu

mm

Metrik cıvata

Zırh sıyrılma

kg

2 cıvata

3 cıvata

15 e kadar

15-21

21-28

28-35

35-45

45-56

56-70

70-82

82-100

16

18

24

28

30

38

45

53

64

8

10

10

10

12

12

12

16

18

6

8

8

8

10

10

12

12

16

271

340

450

680

680

680

905

1130

1360

 

 


 

Sembol

Konu

Ölçü

mm

Tolerans

mm

200A

300A

A

B

 

C

 

D

 

E

 

F

 

G

 

 

Kontak pim boyu

İzole boyu

 

İzole çapı

 

Kontak çapı

 

Pim uç radiusu

 

İzolesiz pim boyu

 

İzole boyu

 

115

46

 

18,5

 

13

 

3,2

 

34

 

41,7

138

70

 

27,5

 

16

 

3,2

 

28

 

41,7

±0,25

+0,2

-0,1

+0,1

-0,0

+0

-0,05

0,75

 

+0,4

-0,2

+0,3

-0,0

Not:

200A kontak pim çapı 13 mm kalmak kaydı ile 300A boyutlarında yapılabilir. Şekil 5 deki ölçüler bu tip pim içindir.

 

Sembol

Konu

Ölçü

mm

Tolerans

mm

A

B

C

D

E

F

G

H

J

Conta kenar kalınlığı

Dış çap

Faz delik eksen çapı

Faz delik çapı

Perde yarıçapı

Faz delik dış çap

İç radius

Perde kalınlığı

Sıkıştırma boşluk radiusu

8

101

50,8

35,7

46,8

41,3

1,6

4

1,6

0,1

0,2

0,4

0,4

0,4

0,4

0,4

0,4

0,4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Sembol

Konu

Nom. Ölçü

mm

Tolerans

mm

A

 

B

C

D

E

 

F

G

H

İç çap

 

Dış çap

Cıvata yuva kalınlığı

Cıvata delik eksen çapı

Cıvata delik çapı

 

Cıvata çıpı

Flanş-conta mesafesi

Kapak yüksekliği

102

 

152

20,5

130

9

 

8

3,3

31,7

+0,0

-0,4

1,0

0,5

0,3

+0,0

-0,5

-0,1

0,3

max

 

 

 

Sembol

Konu

Ölçü

mm

Tolerans

mm

A

B

C

 

D

E

 

F

G

H

J

K

L

M

 

N

P

R

S

T

U

Kontak tüp eksen çapı

Kontak tüp flanş mesafesi

Kontak tüp iç çapı

 

Kontak tüp iç derinliği

Flanş iç çapı

 

Flanş dış çapı

Cıvata delik kalınlığı

Cıvata delik eksen çapı

Cıvata delik çapı

Bağlama cıvatası

Kontak pim boşluğu

Conta çıkıntısı çapı

 

Lastik conta boşluğu

Glendli birleştirici boyu

Ayırıcı parça yüksekliği

Ayırıcı parça çıkıntı kalınlığı

Ayırıcı parça çıkıntı flanş uzaklığı

Ayırıcı parça ölçüsü

 

50,8

36,5

16,0

12,7

35,7

101,6

 

152,4

20,6

130,2

9

8

29,1

35

 

3,2

410

43

9,5

3,2

190

0,18

1,3

+0,05

-0,00

0,4

+0,00

-0,4

1,5

0,4

0,4

-0,5

-0,1

0,1

+0,2

-0,8

0,3

Max

-

-

-

-

 

 


 

  

 

Sembol

Konu

Ölçü

mm

Tolerans

mm

A

B

C

C1

D

E

F

G

Max adaptör uzunluğu

Cıvata delik yüksekliği

Flanş dış yarı çapı

k. flanş genişliği

flanş iç çapı

cıvata delik eksen çapı

cıvata delik çapı

cıvata çapı

198,5

20,7

88,9

152,4

101,6

130

11,9

11,1

-

0,4

+0,75

+1,5

-0,4

0,4

+0,4

-0,1

 

 

 

 

 

Sembol

Konu

Ölçü

mm

Tolerans

mm

A

B

C

D

E

F

G

H

J

K

 

L

 

m

Terminal delik yüzey mesafesi

Flanş boyu

Bağ. Cıvata delik mesafesi

Terminal aralığı

Flanş eni

Cıvata delik mesafesi

Flanş genişliği

Terminal genişliği

Radius

 Delik çapı

 

Cıvata çapı

 

Adaptör uzunluğu

44,5

228,5

197

50,8

165

133,3

31,7

25

16

13,0

 

12

 

230

0,25

1,5

0,2

0,25

1,6

0,3

Max

0,5

Min

+0,4

-0

-0,0

-0,1

-