MGM SARTNAME NO : 106 / 1983

 ALSz Bilezikli Motorlar icin

SIVILI YOL VERME DIRENCLERI

 Bu Şartname yetkili otorite MADEN ISLERI GENEL MUDURLUGUNCE yayinlanmistir.

Patlayici gaz ve toz ihtiva eden maden ocaklarinda kullanilan ALSz bilezikli asenkron vinc motorlarinin rotor devresinde kullanilan sivili yol verme direnclerinin yapim esaslarini gosteren bu sartname 01.01.1983 tarihinden itibaren gecerlidir.

 TSE tarafindan ozel standart cikarilincaya ve / veya bu sartnamenin yenisi yayinlanincaya kadar imalatci ve kullanici kuruluslar bu sartname hukumlerine uymak zorundadirlar.

 Bu sartname geregi muracaat , test , inceleme ve sertifika islemleri Alev Sizdirmazlik Yonetmeligine gore asagida adresi belirtilen kurulusumuzca yurutulecektir.

 

T.C.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi - Maden Isleri Genel Mudurlugu

ALEV SIZDIRMAZLIK TEST ISTASYONU ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

                                                                                       Üzülmez Caddesi  No: 249  ZONGULDAK

 I – KAPSAM

Bu sartname patlayici gaz ve toz ihtiva eden maden ocaklarinda kullanilan alev sizdirmaz ozellikteki bilezikli asenkron vinc motorlarinin rotor devresindeki sivili yol verme direnclerinin ALSz yonunden genel dizayn ve sertifika islemlerini kapsar.Cihazin gorevi ve calismasi ile ilgili teknik hususlar kendi standartini saglamalidir.

 Sivili yol verme direnclerinin beraber kullanilacagi motor ve tesisati ALSz sertifikali olmali veya asagida belirtilen standart ve yonetmelige gore dizayn edilip sertifikalandirilmalidir.

 -          TS 3380 – ( d ) korumali ALSz cihazlar ,

-          TS 3385 – ( e ) korumali  ALSz cihazlar ,

-          ALSz Yonetmelik ( Resmi Gazete : 19.09.1973 – 14660 )

 II- GENEL YAPI

2.1- Sivili direnclerin sivi kabi , kablo giris basligi , sogutma ve kumanda kollari I. Grup maden ocağı ağır darbe şartlarına  ve elektrolitin korozyon etkisine dayanıklı olmalıdır.

2.2- Gerilim altında ve akim taşıyan bütün iletken bağlantıları TS 3385 ( e ) koruma tipine uygun olmalıdır.

2.3- Sabit kontak kablo basligi arasindaki irtibatlarin bulundugu hucre TS 3337 ye gore en az IP 22 koruma derecesinde olmalıdır.

2.4- Sivili direncler 75 HP den buyuk guclu motorlar icin dizayn edilmelidir.

 III- OZEL YAPI

3.1- ELEKTROLIT OZELLIKLERI

Elektrolitin korozyon etkisi az olmali ve NaCl  kullanilmamalidir.

Elektrolit yogunlugu , miktari sogutma suyu donanim kapasitesi surekli calismada musade edilebilir maksimum sicaklikta direnci ½  fazla degismeyecek tarzda secilmeli ve dizayn buna gore yapilmalidir.

Herhangi bir calisma sartinda yol vermede motor akimi nominal akiminin 1/3  - 1/ 2 degerleri arasinda olmalidir.

3.2- KONTAKLAR – BAGLANTILAR

Butun kontak ve baglantilar ( e ) tipi koruma ozelligini saglamalidir. Baglantilarda pirinc kaynagi  , kilitlenir gevsemez cıvata tertipleri kullanilmalidir.

Kontak ve irtibat elemanlari malzeme ve buyukluk yonunden dizayn edildigi guc , kisa devre , calisma sartlari icin uygun secilmeli ve standartlari isteklerini karsilamalidir.

Sabit kontaklar seramik izolatorler uzerine baglanmalidir.

Sabit ve hareketli kontaklar birbiri ile iyi temas saglayan cok parcali plakali tipten olmali elektrolit etkisi ile korozyona ugramamalidir.

Elektrolit icindeki sabit kontaklar ayri hucreler icine alinarak birbiri ile izole edilmelidir.

Hareketli kontaklar tasiyici mil haricinde ( e ) koruma ozelliklerinde ikinci bir kisa devre baglantisini ihtiva etmelidir.

Surekli calisma sonucu kablo basligi ve irtibat iletkenlerinin sicakligi 70°C yi gecmemelidir.

3.3- IHBAR – ACMA KUMANDA SISTEMI

 Elektrolı kabinda elektrolit seviyesine gore calisan ( d ) tipi korumali ALSz kumanda anahtari bulunmalidir.Kumanda anahtari elektrolit seviyesi dustugunde ikaz , minumum seviyeye dustugunde acma kumandasi vermeli motor kumanda sistemini kilitliyerek motoru calismaz hale getirmelidir.Acma ve kilitleme tertibatinin gerceklestirilmedigi motor tesisatinda sivili yol verme direncleri kullanilamaz.

 IV – MURACAAT

Muracaat ALSz Yonetmeligi esas alinarak yapilmalidir.

Sivili yol vericinin kullanildigi sistemin tumu ALSz sertifikali ve kullanilan irtibat kablolari maden ocagi sartlarina uygun olmalidir.Daha once ALSz sertifika almis techizat kullaniliyorsa ; genel montaj semasinda cihazlarin teknik karakterlerinin yani sira sertifika numarasi , ALSz kod ( koruma tipi ) imalatci firma ve seri numarasi belirlenmelidir.

Sivili yol vericinin muracaat resimlerinde kazan , kontaklar ve kablo basliklari , sogutma donanimi detayli olarak cizilmeli malzeme cins , olcu ve uydugu TSE standartlari belirtilmelidir.

Muracaata kullanma , bakim elektrolit hazirlama kullanilacagi guc , baglanti cins ve usullerini kesin talimatlar seklinde acikca belirtilen kullanma talimati eklenmelidir.

 V – INCELEME VE TESTLER

Kabul edilmis dizayna gore imal edilmis prototipin detay parcalari haric inceleme ve testleri muracaatcinin atolyesinde yapilacaktir.

Inceleme ve testler icin sivili yol verme direncinin calismasini saglayacak motor ve techizati ile motor yukleme sistemini muracaatci atolyesinde kurmak zorundadir.Bu kisimda belirtilen testler sivili yol verme direnci ile ilgili olup sistemde mevcut ALSz cihazlari kapsamaz.Diger cihazlar icin muracaat yapilmalidir.Test yetkilisi luzum gordugunde sivili yol verme direnc ve elemanari uzerinde standartlari geregi istenen diger inceleme testleride yapabilir.

 5.1- ISINMA TESTLERI

Sivili direncin dizayn edildigi maksimum gucunde calistirilmasi neticesi elektrolit , kontak , akim tasiyan baglanti elemanlari ve kablo basliginda meydana gelen maksimum isilar tesbit edilecektir.

Bu test maksimum , minimum elektrolit seviyeleri ile musade edilebilir maksimum , minimum elektrolit yogunluklari icin tekrarlanacaktir.Test esnasinda motor akimi tesbit edilecektir.Seviye ve yogunluk icin muracaattaki degerler esas alinacaktir.

5.2-IHBAR – ACMA TESTLERI

 Sistem calisirken elektrolit seviyesi dusuruldugunde sira ile ihbar ve acma kumandalarinin verildigi tesbit edilecektir. Acma kumandasindan sonra elektrolit tamamlanmadan motora yol verilememelidir. Bu sistemin calismasi karali olmalidir.

 VI – MARKALAMA

Bu sartnameye gore yapilmis sivili yol verme direnclerinin muhafazalari uzerine sertifika sinirlayici sartlarinda belirlenecek esaslara gore asagidaki bilgiler markalanacaktir.

Bu sartname numarasi                                   : MGM 106 / 1983

Uydugu standart                                           : TS 3385

ALSz tanitma kodu                                       : Ex e I T(Sıcaklık derecesi)

Sertifika onay isaret ve numarasi                   :

Firma tescilli tanitma isareti                           :

Imal yil ve seri nosu                                       :

Gerilim ve calisma sartlari ikazi                     :

 

VII – UCRETLER

Muracaat , inceleme ve test ucretleri ALSz yonetmelik , 30.04.1982 tarih ve17680 sayili Resmi Gazetede yayinlanan esaslara gore tesbit eilecektir.

VIII – KULLANILACAGI YER

Bu sartnameye gore yapilmis ve sertifikalandirilmis yol verme direnclerinin maden ocaklarinda montaji yapilarak calistirildigi yerlerin zemin yan ve ust kisminda catlama , oynama ve dokuntulere mani olacak usulune gore betonlanarak emniyet tedbirlerinin alinmasi zorunludur.